Vipavska dolina zvezda letošnjega Slovenskega festivala vin

Vipavska dolina zvezda letošnjega Slovenskega festivala vin

2018-03-22T12:14:15+00:00

Vipavska dolina je dežela tisočerih okusov, prav vsak letni čas s seboj prinese nova doživetja, ki jih naši obiskovalci znajo ceniti, predvsem pa prepoznati. Da je tudi jesen še kako bogata z okusi v naših krajih, so se v petek prepričali številni obiskovalci, ki so v ljubljanskem Hotelu Slon obiskali 20. Slovenski festival vin. Zvezda letošnjega dogodka je bila namreč prav Vipavska dolina.

 V petek in soboto je v Ljubljani potekal že 20. Slovenski festival vin, festival vseh festivalov, kot mu mnogi tudi rečejo. Letos pa je bil še prav poseben, saj je za enega izmed vrhuncev poskrbela Vipavska dolina, ki je v Hotelu Slon gostom ponudila naše najboljše okuse. Festival je ob svojem jubileju uresničil tisto, kar se je zdelo neuresničljivo – združil slovenski vinsko sceno, ki je rasla, se razvijala in živela z in ob festivalu. Na festivalu so poleg povabljenih vinarjev, gostovale tudi številne druge, sorodne vinske prireditve iz cele Slovenije, ki so ponazarjale 20 let vinskih prireditev v Sloveniji. Letošnji festival je bil zato tako velik, da sta ga gostila kar dva hotela v centru Ljubljane – Grand hotel Union in hotel Slon, saj se je predstavilo preko 200 vinarjev – domačih in tujih.

Na slovenski festival vin, v slovensko prestolnico je Vipavska dolina prinesla delček svoje bogate kulinarične tradicije in utrinke slovitega festivala Okusi Vipavske, ki že 11 let poteka na dvorcu Zemono. Salon Okusi Vipavske je predstavil vipavske vinarje, ponudnike vipavskih dobrot in turistično informacijske centre Vipavske doline. V ospredju predstavitve pa je bila Vipavska dolina kot izjemen vinorodni okoliš z edinstvenimi vinskimi sortami in značilnim teritorijem. Prestolnico je obiskal tudi ajdovski župan Tadej Beočanin, ki se je sprehodil med ponudniki Salona Okusi Vipavske.

Ob 18. uri se je v Hotelu Slon pričel program, ki je predstavljal vrhunec salona. Pod taktirko Razvoje agencije ROD Ajdovščina so se predstavili vrhunski mojstri kulinarike iz Vipavske doline, ki s svojimi kreacijami presegajo tradicijo in ustvarjajo nov kulinarični svet. Goste so razvajali Denis Ibrišimović in Tomaž Škvarč Lisjak iz Gostišča Podfarovž, Tomaž Kavčič iz Dvorca Zemono, Dean Čebron iz Gostilne Rahela, Leon Lisjak iz Domačije Lisjak 1956, Aleš Škrlj in Sebastjan Pintar iz Restavracije Mama ter Aleš Šibav iz Restavracije Grad Kromberk. Na vipavski tržnici pa so bili poleg tudi Ovčjereja Kandus, Predelava in mesnica Tomaž Faganel, Domače dobrote Metka in Oljčno olje Ortaona.

Seveda pa ni manjkala odlična, lahko rečemo tudi najboljša vinska kapljica Vipavske doline. Svoja vina so predstavili številni vinarji; Posestvo Štokelj, Kmetija Bizjak, Jamšek 1887, Peter Lisjak, Turistična kmetija ”Malovščevo”, Garbari Milan, Lavrenčič – Estate, Kmetija Furlan, Posestvo Rouna, Tomaž Fabčič, Sveti Martin, Vina Dornberg, Posestvo Čehovin, Petrič – vina s tradicijo, Vina Zgonik, Vinska klet Miška, Vina Guštin, Ivan Bric, Peter Ferjančič, Posestvo Berce in Vinska klet Koron.

Da je bil dogodek izvrstna promocija Vipavske doline je prepričana tudi Brigita H. Štolfa, direktorica Razvojne agencije ROD Ajdovščina: »Delček Vipavske doline smo pripeljali v prestolnico naše domovine, da bi lahko obiskovalci pokušali najboljše kar Vipavska dolina premore. Vino. Kulinariko. Doživetja. Ljudje, ki ustvarjamo na območju izpod Nanosa pa vse do izliva reke Vipave v Sočo vztrajno, ponosno, neomajno in uspešno rišemo destinacijo Vipavsko dolino na turistični zemljevid. Ponosni smo na to, da smo drugačni, edinstveni in neustrašni. Zato dobrodošli v Vipavsko dolino… vedno ko vam srce poželi doživeti….vse drugače in Vse leto!« Podobnega mnenja, pa je bila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvu in prehrano, Mag. Tanja Strniša: »Okusi Vipavske, eden od salonov v okviru 20. Slovenskega festivala vin je ponudil najboljše ob odlični hrani. Kjer se okusi lokalnih kulinaričnih specialitet zlijejo z mavrico vrhunskih vinskih tonov, je doma turizem za najbolj petične goste.«

Tudi vsi ostali, ki so sodelovali in soustvarili ljubljansko predstavitev Vipavske doline, se strinjajo, da so prav tovrstni dogodki izjemna priložnost za še večjo prepoznavnost doline, kot vrhunske turistične destinacije. Navsezadnje o tem priča tudi statistika, ki kaže, da je bilo leto 2017 odlično leto, ki je Vipavsko dolino dokončno utrdilo, kot eno izmed odkritij turizma v Sloveniji.

Želiš prejemati novice o aktualnih dogodkih in razpisih?

PRIJAVA NA E-NOVICE