Tehniški dnevi – le kam po končani osnovni šoli?

Tehniški dnevi – le kam po končani osnovni šoli?

2018-06-08T11:19:16+00:00

Mnogi zaposleni se še spomnimo, kako nam je bilo pri petnajstih letih težko izbrati svoj poklic. Tisto, kar naj bi izviralo iz naše strasti, tisto, kar bomo z veseljem počeli in tisto, kar bomo nato počeli celo življenje ali vsaj za začetek naše kariere. Izobraževanj in predstavitev poklicev še do pred nekaj leti ni bilo, zato smo se bolj kot ne odločali glede na to, kam so nas usmerili starši ali pa smo začeli hoditi po stopinjah starejših bratov in sester.

Današnjim šoloobveznim mladostnikom je precej lažje, saj imajo že od vrtca naprej predstavitve poklicev, podjetniške krožke, tehniške dneve ter dneve industrije in podjetništva, kot je InCastra. Le tako lahko mladi pridejo do informacij in izvejo za vse poklice, za katere se lahko odločijo ter razširijo svoja obzorja. Kdaj je najbolj primeren čas, da mlade začnemo usmerjati v poklice, pa se mnenja razlikujejo. Nekateri pravijo, da jim moramo poklic položiti že v zibelko, drugi pa menijo, da naj se otroci odločijo za poklic, ko bodo zrelejši in naj se do tistega trenutka prizadevajo za pridobitev splošne izobrazbe.

Na Razvojni agenciji ROD smo že v preteklem šolskem letu 2016/2017 doprinesli k lažjemu odločanju osnovnošolcev, kam po osnovni šoli. Zanje smo organizirali Tehniške dneve. Tudi v letošnjem šolskem letu 2017/2018 smo od marca pa vse do konca maja organizirali štiri Tehniške dneve za štiri osnovne šole, in sicer OŠ Šturje, OŠ Col, OŠ Draga Bajca Vipava in OŠ Dobravlje. Skoraj 170 učencev osmih razredov je obiskalo veliko ajdovskih in vipavskih podjetij.

Najprej je učencem g. Marko Rondič iz Območno-obrtne zbornice Ajdovščina pripravil kratko predstavitev potreb gospodarstva v lokalnem okolju, kjer je vedno poudaril, da tehniški poklici niso več samo za moške, temveč so ravno ženske tiste, ki dodajo tehniškim poklicem dodano vrednost, saj prinašajo svežino in nov pogled. Nato pa smo, glede na želje učencev, pripravili različne sklope ogledov podjetij, kjer so jim bili predstavljeni raznorazni poklici, od mehanika in strugarja do kozmetičarke in frizerke.

Zahvaljujemo se vsem osnovnim šolam, ki so nam zaupale organizacijo in vodenje Tehniških dni in prav tako malim podjetnikom in podjetjem, da so nas z odprtimi rokami in dobrimi idejami sprejeli na oglede. Ker so odzivi tako učencev kot tudi učiteljev in podjetij bili zelo pozitivni, si želimo, da bi Tehniški dnevi postali tradicija.

Samostojni podjetniki in podjetja, ki so sodelovali z nami:

  • iz Ajdovščine: Taxa d. o. o., Veterinarska ambulanta Ajdovščina d. o. o., Frizerstvo Na placu Petra Pahor s. p., Vivaklinik kozmetična nega telesa, Karmen Vunjak s. p., Pipistrel – 3D Studio Erik Bačar, Balavto d. o. o., Incom d. o. o., Europrint d. o. o., Excel International o. o., Kolektor CPG – Cestna baza Ajdovščina, URedu Fizioterapija Urška Repič s. p., Metal design d. o. o., Trgo ABC d. o. o., Make up Tea Bratina s. p., Muri tisk, proizvodnja, trgovina d. o. o., Emblem strojno vezenje Petra Fučka s. p., Kondicijsko trenerstvo Lap Marko Lipovž s. p., Cvetličarna Cvetje Nataša Koritnik Božič s. p., FPM, Černigoj d. o. o., Marmet d. o. o., Kovinarstvo Tomislav Čermelj s. p. in

 

  • iz Vipave: Modul o. o., Miha Golob s. p., Cvetličarna Jasmin Zlatica Starc s. p., Klet Vipava 1894 d. o. o., Ekolat d. o. o., Enoop d. o. o., Veterinarska bolnica Vipava Ivan Princes s. p., Pristan d. o. o., Avto Ukmar Igor Ukmar s. p., Janez proizvodno podjetje d. o. o., Tapetništvo Damjan, Damjan Ženko s. p., Primorska hranilnica Vipava d. d., CIRIUS Vipava, Zasebna zobna ordinacija Jereb Andrej s. p., Univerza v Novi Gorici, Visoka šola za vinarstvo in vinogradništvo, Frizerski salon Ella, Janja Furlan s. p.

Nekaj utrinkov …

 

Projekt »Spot Goriške regije 2018–2022« je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

   

Želiš prejemati novice o aktualnih dogodkih in razpisih?

PRIJAVA NA E-NOVICE