Vinski hrami Vipavske doline letos praznujejo že 20. obletnico

Vinski hrami Vipavske doline letos praznujejo že 20. obletnico

2018-11-09T12:43:32+00:00

Vipavska dolina, oktober 2018

Vipavski hrami so ponos vipavskih kmetij, tistih, ki v teh kleteh negujejo žlahtnost vin, pridelanih iz grozdja, ki je zraslo pod soncem in ga preveva vonj po burji. In zraslo je iz trte, ki je pognala v rodovitni vipavski zemlji, pod nebom, kjer se mešajo vetrovi s severa z tistimi južnimi, ki nosijo s seboj vonj po morju.  V jeseni, okoli martinovega, je čas, ko ti hrami odprejo svoja vrata in v okušanje ponudijo najbolj žlahtno, kar je v njih, vipavsko vino.

 

Že več kot dvajset let po Vipavskem vodi vinska cesta. Kar 27 krajev in cela vrsta vinarjev je povezanih v izjemno ponudbo, ki ni le okusna, ampak tudi izjemno slikovita. Popotnik na Vipavski vinski cesti lahko doživi te kraje v njihovi popolni podobi pokrajine, v okusih vin in domače hrane.

 

Da je na Vipavski vinski cesti vse tako, kot mora biti, da so poti do hramov in kmetij označene, da je ponudba pestra in vabljiva, že vse od začetka skrbi Razvojna agencija ROD iz Ajdovščine.

 

Skozi celo leto organizirajo različne prireditve, s katerimi predstavljajo značilnosti vipavskih vin, zlasti avtohtonih sort, in izjemne kulinarike, ki pogosto spominja na neke pretekle čase, a ji mojstri znajo nadeti čisto sodobno podobo.

 

V pomladnem času so najbolj odmevni Okusi Vipavske na Dvorcu Zemono in Festival vin v Šempasu.  Jesen pa ponuja Vipavsko trgatev in sklop prireditev Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem.

 

Na Vipavskem bodo hrame letos odprli že dvajsetič zapored. Prireditve bodo v različnih krajih potekale od 9. novembra vse do 23. decembra. Dogajanje je tudi časovno razdeljeno, tako da bodo obiskovalci lahko obiskali več prireditev v več kot dvajsetih krajih Vipavske doline.

 

Podrobnejši pregled prireditev najdete na www.vinski-hrami.si.

 

Pomembno je, da si zapomnite poseben znak, ki označuje kmetije, ki prijazno vabijo v svoje hrame: prižgana petrolejka in šop bršljanovih vejic.

 

Vsako leto izdelajo tudi posebne spominske degustacije kozarce, na katerih je odtisnjen simbol Vipavske vinske ceste. In da obiskovalci resnično ne bi pozabili, kje natanko so doživeli najlepše trenutke, je na kozarcu vtisnjeno tudi ime vasi in leto, ko so to vas obiskali.

 

Seveda vasi, ki pripravljajo svoja martinovanja, dodobra premislijo, kako bi obiskovalcem približali še kaj drugega kot vino in hrano, ponudijo jim svoje posebnosti, svojo kulturo in slikovito preteklost, vsak na svoj način.

 

Odziv je vedno znova izjemen. Martinovo postane praznik vseh, ki častijo jesen, ko je v kleteh pospravljeno vse, kar je dala narava. Vsako leto namreč v mesecu in pol ta poseben praznik na Vipavskem doživi okrog 5000 obiskovalcev. Zanimivo in pomembno je, da se vračajo, od blizu in daleč, da vsako leto znova praznujejo z Vipavci tisti obiskovalci, ki imajo radi ta del naše dežele, ki cenijo vipavska vina, kajti namen prireditve je zlasti povezati ljudi v prizadevanju in širjenju kulture, ki se poraja z vinom, kulture gojenja trte, negovanja vina in kulture pitja.

Vipavski vinarji so posebej ponosni na avtohtone sorte vina, zlasti na zelen in pinelo, tudi drugače pa vrhunska vipavska vina ponujajo turistične kmetije, osmice ter gostilne in restavracije na Vipavskem skozi vse leto.

 

“Vabljeni, da skupaj nazdravimo burji in soncu porojenemu vinu.”

 

Želiš prejemati novice o aktualnih dogodkih in razpisih?

PRIJAVA NA E-NOVICE