EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2019: GREMO PEŠ!

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2019: GREMO PEŠ!

2019-02-15T10:32:25+00:00

Včeraj se je v Ljubljani odvila 3. Nacionalna konferenca o trajnostni mobilnosti, kjer so slovenskim občinam, razvojnim agencijam in predstavnikom Nacionalnega inštituta za zdravje predstavili nacionalne smernice za pripravo mobilnostih načrtov za ustanove. Evropski teden mobilnosti bo tudi letos povezal na tisoče evropskih mest v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Teden mobilnosti se vsako leto začne 16. septembra, konča pa na 22. septembra, ko obeležujemo dan brez avtomobila.

Slogan letošnjega tedna mobilnosti je: »Gremo peš!«, kar seveda ne izključuje promocije ostalih trajnostnih mobilnih rešitev, kot tudi multimodalnih povezav. Namen vse dogodkov in akcij v tednu mobilnosti ostaja ozaveščene ljudi in predvsem »prevzgajanje« sodobnih misli in vezanosti na pretirano uporabo avtomobila. Ljudje morajo prepoznati prednosti, ki jih prinašajo zdrave življenjske navade- tako zase kot za okolje.

Lani oktobra se je v ta namen neformalno sestal  Svet EU za okolje in promet, kjer so člani podpisali Graško deklaracijo, ki poudarja potrebo po čisti, varni in dostopni mobilnosti vseh prebivalcev Evrope. V ta okvir se bodo tudi letos vključile aktivnosti projekta INTER BIKE II – Programa sodelovanja INTERREG V-A Italija-Slovenija 2014-2020 na tematskem področju nizkoogljičnih strategij, čigar projektni partner je Razvojna agencija ROD Ajdovščina. Spomnimo, da je Projekt INTER BIKE II namenjen spodbujanju kolesarjenja kot trajnostne oblike mobilnosti pri vsakodnevnih opravkih ter odkrivanju turističnih znamenitosti čezmejnega območja.

FB: https://www.facebook.com/inter.bike.ii/

Spletna stran projekta: https://www.ita-slo.eu/sl/INTERBIKEII

   

Želiš prejemati novice o aktualnih dogodkih in razpisih?

PRIJAVA NA E-NOVICE