OSNOVNOŠOLCI NA POPRIH

OSNOVNOŠOLCI NA POPRIH

2019-04-19T12:26:43+00:00

V sredo, 17. aprila 2019, je v Novi Gorici potekala zaključna prireditev tekmovanja POPRI – to je tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo med mladimi z namenom prispevati k dvigu sposobnosti za uresničevanje svojih zamisli. Med 314 mladimi podjetniški talenti, ki so tekmovali na vseslovenskem izboru najboljše podjetniške ideje POPRI in oddali 99 podjetniških idej iz cele Slovenije, je strokovna komisija med tekmovalci izbrala 10 polfinalistov iz posameznih treh kategorij. Med njimi so bile tudi dve ekipi učencev iz OŠ Draga Bajca Vipava in ena ekipa iz OŠ Dobravlje.

Mentorici Tanja Krapež in Andreja Vister iz Razvojne agencije ROD sta učence 7., 8. in 9. razredov treh osnovnih šol v okviru podjetniških krožkov, ki sta jih izvajali med šolskim letom, pripravljali preko spoznavanja pojmov podjetništva, skupnega reševanjem problemov, različnih tehnik ustvarjanja idej, temeljnih elementov poslovnega modela do končanega prototipa.

Učenci OŠ Draga Bajca Vipava so strokovno komisijo tekmovanja za najboljšo podjetniško idejo POPRI poskušali prepričati z dvema podjetniškima idejama Pametna ura Kekec in Pametno zibko Nina Nana.

Pametno zibko Nina Nana so komisiji predstavile 4 osnovnošolke: Kaja Simonič, Vida Furlan, Eva Kovač in Tisa Princes Ledinek. Pametna zibka rešuje problem nespečnosti dojenčkov. Zibka otroka uspava na najbolj naraven način, saj simulira varno zavetje maternice – naročje mamice, sesanje pri prsih, nošenje, zibanje in zvoke, podobne tistim, ki jih je poslušal dojenček, ko je bil še v trebuhu svoje mamice.

Pet osnovnošolcev, ki ravno tako prihajajo iz Vipave: Leo Volk, Vid Zorn, Luka Trošt, Rok Kopatin in Valentin Tomažič je na tekmovanju predstavilo svojo idejo Pametne ure Kekec. To je pametna ura, ki je namenjena pohodnikom, športnikom in gorskim reševalcem. Na uri je hologram, ki omogoča 3D prikaz zemljevida in prikaže koče v okolici, določi nadmorsko višino na kateri se planinec nahaja in mu pokaže kakšna je še višina in potreben čas do vrha, možne poti na vrh.

Z mešano ekipo fantov in punce: Anej Remec, Gašper Samec, Ana Verč, Vahdet Dubinović in Andraž Mikuž so se predstavili učenci OŠ Dobravlje in sicer s podjetniško idejo Avaga drain cleaner.  Avaga je vrhunski lovilec las in številnih odpadkov, ki se znajdejo v vašem odtoku. Gre za zamašek za umivalnik, ki ga tok vode vrti. Ima sito, ki lase ob vrtenju z lahkoto ulovi. Vrtenje zamaška omogočajo lopatice na dnu zamaška.

Sodelovala je tudi OŠ Col, ki pa se svojo podjetniško idejo žal ni uvrstila med polfinaliste. Njihova podjetniška ideja z naslovom Chef assisten stefano, ki je aplikacija za pametne telefone, ki pomaga pri hranjenju in sestavljanju obrokov. Aplikacija ima veliko funkcij, npr. skeniranje črtnih kod kupljenih izdelkov, iz katerih se ugotovi rok uporabe izdelka, težo in naziv izdelka.

Vsem ekipam iskreno čestitamo za uspešno sodelovanje in pripravljanje podjetniške ideje ter za uvrstitev med 10 najboljših ekip v celotni Sloveniji!

Avaga drain clean in Pametna zibka Nina Nana sta uspeli prepričati komisijo s svojo predstavitvijo in se uvrstili v finale. Ekipa iz OŠ Vipava z vrhunsko aplikacijo pri spremljanju dojenčkovega spalnega ritma, ekipa iz OŠ Dobravlje pa je komisijo navdušila z razvijanjem prototipa in večkratnim nadgrajevanjem le-tega. Kljub napetem boju je v kategoriji osnovnošolcev zmagala ekipa AVAGA drain clean s svojo podjetniško idejo. Komisija je njihovo zmago obrazložila tako: »Rešitev je razvita s testiranji, več prototipi. Izdelek je pripravljen za prodajo, ima praktično vrednost. Imeli so dober opis problema in rešitve«.

Želiš prejemati novice o aktualnih dogodkih in razpisih?

PRIJAVA NA E-NOVICE