Praznik okusov sončne Vipavske doline

Praznik okusov sončne Vipavske doline

2019-05-24T06:01:26+00:00

Praznik okusov na Vipavskem je tudi letos zaznamoval kulinarični mesec, ki se je iztekel 19. maja, in dvodnevni festival na dvorcu Zemono 12. in 13. maja, ki je privabil množico tistih, ki jih navdušujejo vrhunska vipavska vina in kulinarični presežki izjemnih mojstrov.

Na Vipavskem je vse drugače, vse leto. Tako tudi tokrat niti neprijazno vreme ni odvrnilo obiskovalcev že 13. festivala Okusi Vipavske. V slikovitem okolju dvorca Zemono se je predstavilo 45 vinarjev iz Vipavske doline z več kot 100 različnimi vrstami vina. Ob njih pa so se izkazali tudi domači in tuji kuharski mojstri.

Posebne trenutke je ponudilo doživetje Bogastvo okusov. Na ponedeljkov festivalski dan med 17. in 19. uro smo lahko doživeli prav posebne vinsko kulinarične degustacije. Takrat so se namreč vinarjem pridružili izbrani gostinci. Ob izvrstnih vinih so obiskovalci lahko okušali tudi dobrote Gostilne Termika, Turistične kmetije Arkade, Gostilne Repovž, Gostilne Tratnik, Restavracij Kendov dvorec in Hit – Calypso, predstavili pa so se tudi šefi Vile Podvin, Penziona Sinji vrh, Gradu Kromberk, Ošterije Žogica, Domačije Lisjak 1956, Gostilne Podfarovž, Kmečkega turizma Malovščevo, Smrekarjeve domačije, Gostilnice Ruj, Hotela Triglav Restavracija 1906 Bled, Kmetije Tomažič, Restavracije MAK, Hudournika, Turistične kmetije Hudičevec ter Turistične kmetije Saksida.

Okusi Vipavske rastejo iz leta v leto, se spreminjajo, dopolnjujejo in zlasti ponujajo najboljše, kar premore sončna dolina. Gre za obsežen projekt, ki pa ga vešče vsako leto znova izpeljemo v Razvojni agenciji ROD v Ajdovščini v sodelovanju z vipavskimi vinarji in gostinci.

Vodja projekta je Tanja Krapež: »Festival Okusi Vipavske je za nami. Pripravili smo še enega v nizu okusov Vipavske doline. Že v februarju smo začeli s prvo borzo lokalnih živil Vipavske doline, v aprilu so številne restavracije in gostilne vabile na Kulinarični mesec Okusi Vipavske, v maju so slaščičarne začele ponujati nove okuse festivalskih sladoledov, vrhunec dogajanja pa je bil zagotovo dvodnevni Festival vina in kulinarike na Dvorcu Zemono. Veseli smo, da smo v Vipavsko dolino privabili številne obiskovalce. Gre za enega od projektov, ki zahteva veliko koordinacije in komunikacije, v Razvojni agenciji ROD smo veseli, da smo tudi v letošnjem letu uspešno izpeljali Okuse Vipavske.«

Okusi Vipavske so osrednji praznik vina in kulinarike. Sicer pa se sonce in sadovi rodovitne zemlje zrcalijo v kozarcih in na krožnikih povsod v dolini, vse leto.

Želiš prejemati novice o aktualnih dogodkih in razpisih?

PRIJAVA NA E-NOVICE