Rdeče češnje

Rdeče češnje

2019-10-07T12:02:50+00:00

Prav vsakdo v Vipavski dolini pozna češnje. Sezonski rdeč sadež, na peclju, s koščico, ki dozori v mesecu maju/juniju. Listnato drevo se v latinščini imenuje »Prunus avium«. Drevo si je ime prislužilo, zaradi plodov, ki se nahajajo visoko na vejah dreves in jih tam zobajo ptice (»Avis« – ptica).

Češnje prihajajo iz področja Male Azije, od koder so se razširile v svet, med drugim tudi v Vipavsko dolino. Stari zapisi poročajo, da so sadeže češenj iz Vipavske doline v zgodovini prodajali na Dunaju, v Gradcu, Beljaku in drugod. A domačini najbolje vemo, da so najboljše češnje tiste ubrane iz dreves in pozobane pod krošnjo. Sadeži so polni rudninskih snovi, kalija, kalcija, železa, fosforja, ter vitaminov A, B1, B2, B6 in C. Češnje ugodno vplivajo tudi na prebavni sistem, pri oslabelih jetrih in težavah z želodcem.

Plodove češenj (sadež, koščico in pecelj) lahko uporabimo v celoti. Tako sadež uporabimo za sirupe, sokove, marmelade, peciva, žgane pijače in še marsikaj. Koščice uporabimo za pripravo raznih pripravkov, nego obraza in vratu, ter v kombinaciji s peclji varujejo pred kamni in peskom v sečnem mehurju. Iz koščic lahko pripravimo grelne blazine, ki služijo ob raznih vnetjih kot toplotna obloga.

Češnje so poseben sezonski sadež, kateremu v Vipavski dolini namenjamo posebno pozornost. V ta namen bo v Vipavskem Križu 1. 6. 2019 Praznik češenj. Na prazniku bo moč kupiti tudi spominek Vipavske doline z motivom Češnje. Vabljeni!

Želiš prejemati novice o aktualnih dogodkih in razpisih?

PRIJAVA NA E-NOVICE