Izmenjava dobrih praks na Koroškem

Izmenjava dobrih praks na Koroškem

2019-09-23T11:38:46+00:00

V okviru SPOT svetovanje GORIŠKA smo ta teden organizirali Izmenjavo dobrih praks s področja ekoturizma in sodelovanja ponudnikov pri oblikovanju integralnih turističnih produktov. Odpeljali smo se na Koroško, kjer so nam predstavili delovanje Podzemlja Pece in Geoparka Karavanke ter povezovanja turističnih ponudnikov na obeh straneh meje. Gre za eno izmed najbolj obiskanih turističnih destinacij na Koroškem.

Direktorica Podzemlje Pece, Podjetje za razvoj turistične in muzejske dejavnosti, d.o.o., mag. Suzana Fajmut Štrucl, univ.dipl.inž.geol. nam je predstavila svojo dejavnost in turistične produkte, ki jih ponujajo, nato pa smo se s kolesom in vlakom podali na ogled rudnika Mežica, ki je bil eden zadnjih svinčevo – cinkovih rudnikov v Evropi, ki je konec dvajsetega stoletja še deloval. Turistični rudnik in muzej je za obiskovalce odprt od leta 1997. Svojo ponudbo turističnih produktov vse skozi dopolnjujejo in s tem imajo vsako leto večje število obiskovalcev.

Podjetje je dober primer pomena mreženja in povezovanja v turizmu saj se pri svojem delovanju in pripravi turističnih produktov v veliki meri povezuje s turističnimi rudniki in muzeji v Sloveniji, Avstriji in Italiji, kakor tudi s strokovnimi institucijam, turističnimi ponudniki, izobraževalnimi institucijami in drugimi.  Bili so tudi pobudnik ustanovitve čezmejnega Geoparka Karavanke/Karawanken, ki smo si ga kasneje tudi ogledali. V Železni kaplji, kjer je Info center Geoparka Karavanke so nam predstavili Geopark kot turistični produkt in njegovo delovanje ter način vključevanja kmetij in okoliških ponudnikov v delovanje Geoparka.

Ogledali pa smo si tudi kolesarski Ekohotel in kmetijo Koroš ter Single Trail Parka Jamnica. Dušan Štrucl, direktor Ekohotela Koroš nam je predstavili svoj poslovno pot do danes in načrte za prihodnost. Tudi on je izpostavil pomen povezovanja, mreženja ter skrbi do okolja in lokalnih prebivalcev na svoji podjetniški poti. Seznanil nas je z delovanjem ekohotela in na kaj vse je pri tem potrebno biti pozoren od ekološke lokalno pridelane hrane, energije, ločevanja odpadkov do odnosa do okolja in lokalnih prebivalcev. V trenutku našega obiska je potekala energetska sanacija hotela, za katero so sredstva pridobili v okviru evropskega sklada.

S Koroške smo odšli z bogatimi izkušnjami in načrti za prihodnje.

Če bi se nam prihodnjič želeli pridružiti in pridobiti nova podjetniška znanja ali imate za nas pobudo za organizacijo zanimivih delavnic/usposabljanj, se lahko obrnete na SPOT svetovanje GORIŠKA (Gradnikove brigade 6, 5000 Nova Gorica) ali na Razvojno agencijo ROD Ajdovščina (Vipavska cesta 4, 5270 Ajdovščina).

Projekt »Spot Goriške regije 2018–2022« je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

Želiš prejemati novice o aktualnih dogodkih in razpisih?

PRIJAVA NA E-NOVICE