FESTIVAL LABIRINT 2020

FESTIVAL LABIRINT 2020

2020-06-01T13:42:22+00:00

Festival s katerim želijo organizatorji spodbujati inovativnost in raziskovalno radovednost med osnovnošolci in srednješolci.

Festival LABIRINT daje otrokom priložnost, da uresničijo in predstavijo svoje ideje, da potešijo svojo radovednost in najdejo izvirno rešitev problemu iz svojega okolja.

Naši najradovednejši, najiznajdljivejši, najspretnejši osnovnošolski raziskovalci in raziskovalke, inovatorke in inovatorje so v okviru festivala LABIRINT predstavili svoji inovativni ideji.

Skupina VRLAN iz Osnovne šole Dobravlje je razvila inovativno aplikacijo, ki uporabniku pomaga ločevati odpadke. Poleg tega pa vam bo pomagala tudi pri zmanjševanju količine odpadkov, nudila nasvete kako živeti brez odpadkov ter varčnim pomagala pri zmanjševanju računa za komunalo. Ko si boste aplikacijo naložili, boste odpadek fotografirali in hip za tem se vam bo na ekranu prikazalo ime smetnjaka kamor le-ta sodi. Konec meseca boste dobili poročilo vaše proizvodnje odpadkov in nasvete kako količino odpadkov zmanjšati in s tem zmanjšati račun za komunalo. Aplikacija bo brezplačna. Temeljni cilj je, da ozavestimo ljudi o pomenu pravilnega ločevanja odpadkov in zmanjšanju količine odpadkov.

Njihov moto je:  VRLAN – Vrzi, Recikliraj, Ločuj Ampak Ne onesnažuj.

Glavni smisel inovativne ideje skupine DRYBRELLA iz Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina je poskrbeti, da vam moker dežnik ne povzroča težav. ATD Drybrella je naprava, ki poskrbi, da dežnik postane po uporabi v trenutku suh in ne povzroča materialne škode, ko kaplja po tleh. Izdelek bodo uporabljali vsi, ki so kljub dežju radi suhi. Namenjen je javnim institucijam, javnim prevoznim sredstvom in raznoraznim podjetjem. Torej, vsem javnim prostorom, kjer se ljudje gibljejo, odhajajo in prihajajo in se tam zadržujejo krajši čas. Naši kupci so zato ustanove, ki želijo izboljšati izkušnjo svojih uporabnikov. Zaradi svojih izvrstnih senzorjev in odlično zasnovane ideje je enostaven za uporabo. Izdelek priklopimo na elektriko in že deluje. Ko hočemo dežnik posušiti, ga samo položimo v napravo. Senzor bo dežnik zaznal, ter pričel s sušenjem. Ko bo dežnik suh, se bo naprava sama izklopila.

Skupini sta ideji razvijali v okviru podjetniških krožkov na osnovni šoli, ki sta jih vodili mentorici iz Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina.

Skupinama bo omogočena udeležba na Državnem srečanju mladih raziskovalcev, ki se vsako leto odvija v Murski Soboti.

Čestitamo za uvrstitev na državno srečanje!

Želiš prejemati novice o aktualnih dogodkih in razpisih?

PRIJAVA NA E-NOVICE