Hitri kontakt

Razvojna Agencija ROD

Regionalni razvoj

Koncept regionalnega razvoja v Sloveniji, razvojne institucije in vrste razvojnih spodbud opredeljuje Zakon o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja in podzakonski akti, vendar pa je njegovo uresničevanje odvisno predvsem od razvojne naravnanosti posamezne regije. Na nivoju naše države je 12 statističnih regij. Že samo ime pove, da ne gre za upravne regije, temveč za delitev, ki je nenazadnje pomembna tudi zaradi določanja stopnje razvitosti posameznih območij v naši državi, kar posledično vpliva na razdeljevanje državnih in evropskih finančnih razvojnih spodbud. V vsaki statistični oziroma razvojni regiji delujejo regionalne razvojne agencije, ki predstavljajo pomembno podporno okolje posameznim regijam oziroma občinam v posameznih regijah. V Goriški razvojni regiji je regionalna razvojna agencija organizirana na svojstven način.

Na območju Severne Primorske (Goriške razvojne regije) regije delujejo štiri razvojne agencije: Posoški razvojni center, Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija d.o.o. Idrija, Razvojna agencija Severne Primorske d.o.o. Nova Gorica in Razvojna agencija ROD Ajdovščina, ki so povezane v Severnoprimorsko mrežno regionalno razvojno agencijo (MRRA).
Mrežna regionalna razvojna agencija na podlagi Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja skrbi za izvajanje splošnih razvojno-pospeševalnih nalog v regiji in zagotavljanje strokovne, tehnične in administrativne podpore za delovanje Sveta regije in Regionalnega razvojnega sveta.
Razvojne agencije, povezane v mrežno razvojno agencijo, so medsebojno enakopravne in delujejo po principu projektnega sodelovanja in mrežnega vodenja.
Vsaka izmed razvojnih agencij pa je stalno zadolžena za koordiniranje enega izmed področij izvajanja Regionalnega razvojnega programa:

S 1.4.2014 je vodenje Severnoprimorske mrežne regionalne razvojne agencije prevzel Posoški razvojni center.

 

ORGANI REGIJE

1. Razvojni svet Severno Primorske (Goriške razvojne) regije

Razvojni svet regije je organ usklajevanja razvojni pobud in razvojni interesov v regiji, ki ga sestavljajo predstavniki občin, predstavniki gospodarstva v regiji in predstavniki vevladnih organizacij v regiji. Njegove naloge so predvsem:

  • vodenje in usmerjanje priprave regionalnega razvojnega programa ter njegovo sprejetje,
  • sodelovanje z regijami drugih držav,
  • sklepanje dogovorov za razvoj regije,
  • sodelovanje v teritorialnem razvojnem dialogu,
  • spremljanje izvajanja regionalnega razvojnega programa ter dogovora za razvoj regij ter druge naloge.

Za pripravo predlogov odločitev v postopku priprave in izvajanje regionalnega razvojnega programa je Razvojni svet regije imenoval 5 Odborov Razvojnega sveta regije, ki jih sestavljajo člani Razvojnega sveta regije, predstavniki regijske razvojne mreže, zunanji strokovnjaki, predstavniki občin, izpostav državnih organov in drugih institucij, ki delujejo v regiji. Posamezni odbori Razvojnega sveta regije so: Odbor za gospodarstvo, Odor za turizem, Odbor za človeške vire, Odbor za razvoj podeželja in Odbor za okolje, prostor in infrastrukturo.
__________________________________________________________________________

2. Svet Severno Primorske (Goriške razvojne) regije

Svet regije sestavljajo župani vseh 13 občin v regiji; torej župani občin Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Idrija, Cerkno, Brda, Mestne občine Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba, Ajdovščina, Miren-Kostanjevica, Reneče-Vogrsko in Vipava.
__________________________________________________________________________

Seje Sveta regije

 

73. seja Sveta regije,13.2.2015

Vabilo 73. seja Sveta regije.pdf
Sklepi 73. seje Sveta regije.pdf 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

72. seja Sveta regije, 9.12.2014

Vabilo 72. seja Sveta regije.doc
Sklepi 72. seja Sveta regije.pdf

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

71. seja Sveta regije, 25.9.2014

Vabilo 71. seja Sveta regije.pdf
Sklepi 71. seje Sveta regije.pdf 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

70. Koresponednčna seja Sveta regije

Vabilo 70. korespondenčna seja Sveta regije.doc
Sklepi 70. korespondenčna seja Sveta regije.pdf

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

69. Seja Sveta regije

Vabilo 69.seja Sveta regije.doc
Sklepi 69. seja Sveta regije.pdf

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

68. Korespondenčna seja Sveta regije

Vabilo 68. korespondenčna seja Sveta regije.doc
Sklep 68. korespondenčna seja Sveta regije.pdf

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

67. Seja Sveta regije

Vabilo 67. seja Sveta regije.doc
Sklepi 67. seja Sveta regije.pdf

 

PROGRAMSKI DOKUMENTI SLOVENIJE ZA OBDOBJE 2014-2020

Strategija pametne specializacije (SPS)

SPS predstavlja strateški dokument, s pomočjo katerega želi Slovenija osredotočiti vlaganja razvojnih sredstev v raziskave, razvoj in inovacije - na področja, ki bodo prinesla največje učinke na gospodarstvo.

Povezava na Strategijo pametne specializacije - MGRT

Povezava na osnutek dokumenta z dne 29.8.2014

Partnerski sporazum med Evropsko komisijo in Republiko Slovenijo (PS)

PS predstavlja pogodbo med Evropsko komisijo in Republiko Slovenijo, ki bo opredeljevala način izvajanja evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 v Sloveniji.
PS je bil poslan Evropski komisiji aprila 2014 in ta je podala pripombe nanj v začetku meseca junija 2014. Na tej osnovi je Služba vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pripravila dopolnitve. Sveta Kohezijske regije Zahodne in Vzhodne Slovenije sta na tako dopolnjen dokument podala soglasje. Po potrditvi na Vladi Republike Slovenije konec julija 2014 je bil dokument posredovan Evropski komisiji.

Povezava na Partnerski sporazum -MGRT

Povezava na dokument, ki ga je potrdila Vlada RS konec julija 2014 in ga v začetku avgusta 2014 posredovala na EK

Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 (OP)

OP je izvedbeni dokument v katerem so podrobneje predstavljene prednostne osi s prednostnimi naložbami, v katere do Slovenija vlagala sredstva evropske kohezijske politike.

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je 15.12.2014 prejela sklep, s katerim Evropska komisija (EK) potrjuje Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

Enoten Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 (v programskem obdobju 2007-2013 so bili trije), ki ga je SVRK 20. novembra 2014 v potrditev posredovala EK, je izvedbeni dokument, ki bo podlaga za črpanje 3,2 milijarde evrov razpoložljivih sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), Evropskega socialnega sklada (ESS) in Kohezijskega sklada (KS) v obdobju 2014-2020.

Dokument, v katerem so opredeljene prednostna področja, v katera bo Slovenija vlagala sredstva v naslednjih sedmih letih, je skladen s Partnerskim sporazumom med Slovenijo in Evropsko komisijo za obdobje 2014-2020, sledi strategiji EU 2020 ter ustreza zahtevam posameznega sklada EU, tako da bo zagotovljena ekonomska, socialna in teritorialna kohezija.

Povezava na potrjen dokument

Program razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020 (PRP)

PRP je operativni programski dokument, predstavlja osnovo za črpanje sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Izhajajoč iz Uredbe EU št. 1305/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. 12. 2013 odraža dokument PRP slovenske nacionalne prednostne naloge in usmeritve. Vseh 13 ukrepov PRP-ja mora prispevati k uveljavljanju večnamenskega modela razvoja kmetijstva, ki mora istočasno zasledovati tako večjo ekonomsko kot tudi okoljsko učinkovitost (proizvesti več z manj viri in vplivi na okolje). Eden od pomembnih ciljev bodoče politike razvoja podeželja je celovitejši pristop k razvojnim izzivom podeželskih območij in v tem okviru še posebej ustvarjanje pogojev za ohranjanje in ustvarjanje delovnih mest. Za izvajanje PRP 2014–2020 je skupaj s sredstvi slovenskega proračuna na voljo 1,11 mrd evrov.

Evropska komisija je 13. 2. 2015 uradno potrdila Program razvoja podeželja 2014-2020.

Povezava na potrjen PRP.

Operativni program za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR) v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020

Operativni program predstavlja osnovo za črpanje sredstev ESPR, ki so namenjena spodbujanju naslednjih gospodarskih panog: morskega gospodarskega ribolova, vzreje vodnih organizmov (sladkovodna akvakultura in marikultura) ter predelave in trženja proizvodov iz ribolova in akvakulture. V OP ESPR 2014–2020 so te gospodarske panoge skupno poimenovane ribiški sektor. RS bo kot članica Evropske unije s pomočjo OP ESPR 2014–2020 spodbujala izvajanje reformirane skupne ribiške politike, ki gre v smeri ohranjanja in trajnostnega upravljanja staležev, hkrati pa podprla ribiški sektor v RS v smeri konkurenčnega in trajnostnega razvoja.

Povezava na osnutek dokumenta

 

Regionalni razvojni program Severne Primorske (Goriške razvojne regije) 2014-2020

Januarja 2015 je Posoški razvojni center v vlogi vodilne razvojne agencije v regiji poslal na Ministrstvo za regionalni razvoj in tehnologijo (MGRT) v formalno usklajevanje Regionalni razvojni program Severne Primorske (Goriške razvojne) regije 2014–2020 (RRP). Pri izdelavi dokumenta so aktivno sodelovale vse štiri razvojne agencije v regiji in odbori RRP.
Ministrstvo je 26. februarja 2015 nato izdalo pozitivno mnenje, kar je osnova za njegovo potrditev na Razvojnem svetu Severno Primorske (Goriške razvojne) regije.

Mnenje ministrstva o skladnosti RRP si lahko ogledate tukaj.

Razvojni svet Severno Primorske (Goriške razvojne) regije in Svet regije sta dokument sprejela in potrdila na svojih sejah dne 17.3.2015. Celoten dokument se nahaja na tej povezavi.

Osnutek dokumenta razdeljen na tri dele:

Regionalni razvojni program Severne Primorske (Goriške razvojne) regije 2014-2020.pdf

Predstavitev najpomembnejših regijskih projektov - Poglavje 17.pdf

Priloga 3 - Statistične preglednice.pdf

 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.